Το Facebook έχει συνάψει συμφωνία για την εξαγορά του WhatsApp, τη δημοφιλή εφαρμογή instant messaging, για 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και μετοχές, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά του Facebook μέχρι σήμερα και έρχεται μετά από φήμες στα τέλη του 2012 και στις αρχές του 2013 ότι το Facebook και η Google διεκδικούσαν την αγορά του WhatsApp.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Facebook έχει συμφωνήσει να πληρώσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Ακόμη, έχει συμφωνήσει να καταβάλει επιπλέον το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μεταγενέστερη ημερομηνία στους μετόχους της εφαρμογής. Έτσι, τ συνολικό ποσό της διαπραγμάτευσης θα αγγίξει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

Διαβάστε ακόμα: Τέλος τα sponsored stories απο το Facebook

Το WhatsApp, που ιδρύθηκε το 2009 από τους πρώην μηχανικούς της Yahoo Jan Koum και Brian Acton, είναι η πιο δημοφιλής από τις mobile messaging εφαρμογές και γι’ αυτό ορισμένοι υποστήριζαν ότι αποτελούσε απειλή για το Facebook. Η εφαρμογή λειτουργεί ως εναλλακτική λύση για τα SMS επιτρέποντας στους χρήστες να στέλνουν δωρεάν μηνύματα στις πλατφόρμες των smartphones. Σήμερα πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την εφαρμογή κάθε μέρα.

social media marketing facebook whatsapp

‘Το WhatsApp πρόκειται να συνδέσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Οι υπηρεσίες που φτάνουν σ’ αυτό το επίπεδο έχουν πολύ μεγάλη αξία,’ δήλωσε ο Mark Zuckerberg, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook. ‘Γνωρίζω τον Jan εδώ και πολύ καιρό και είμαι ενθουσιασμένος που συνεργάζομαι με τον ίδιο και την ομάδα του με σκοπό να κάνουμε τον κόσμο πιο ανοιχτό στην επικοινωνία.’

Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία, το Facebook θα αναγκαστεί να καταβάλει ρήτρα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο WhatsApp, το οποίο σαν ποσό είναι μεγαλύτερο από το συνολικό ποσό που έδωσε το Facebook για να αποκτήσει το Instagram.

Οι μετοχές του Facebook υποχώρησαν πολύ περισσότερο από το 4,5% τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης μετά την ανακοίνωση. Από καιρό φημολογείται ότι το Facebook θα προσπαθήσει να κάνει μια μεγάλη εξαγορά στο χώρο του instant messaging. Πριν από λίγο καιρό άλλωστε το Snapchat είχε απορρίψει την πρόταση εξαγοράς του απ’ το Facebook ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με 450 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, το WhatsApp είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από το Snapchat, για την ακρίβεια είναι μεγαλύτερο από τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter ή το LinkedIn.

Διαβάστε ακόμα: Paper: η νέα εφαρμογή του Facebook

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Zuckerberg και ο Koum βρίσκονταν σε συνομιλίες για δύο χρόνια περίπου. Στις 9 Φεβρουαρίου ο Zuckerberg κάλεσε τον Koum σε δείπνο στο σπίτι του στο Palo Alto, όπου του πρότεινε να αγοράσει το WhatsApp. Ο Koum ξαναπήγε στο σπίτι του Zuckerberg την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να μιλήσουν για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Τελικά, ο Zuckerberg και ο Koum έκλεισαν τη συμφωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στο πλαίσιο της εξαγοράς, ο Koum θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Facebook.

Το WhatsApp θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα από το Facebook, όπως δηλαδή συνέβη ακριβώς και με το Instagram.

Η συμφωνία έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών και υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων αρχών. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στη χρονιά.

 

Πηγή: Mashable

Hashtags: #etherlogic #facebook #whatsapp #mobile #socialmedia #fb social media marketing facebook whatsapp

 

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

EtherLogic P.C. © 2019  - All Rights Reserved

Log in with your credentials

Forgot your details?