Όσοι είστε διαχειριστές κάποιας fan page στο Facebook, θα έχετε παρατηρήσει το organic reach των posts να πέφτει το τελευταίο διάστημα. Η εξήγηση είναι απλή: Το Facebook άλλαξε για άλλη μια φορά τον αλγόριθμό του με απώτερο σκοπό φυσικά να αυξήσει τα έσοδά του.

Πολλοί από εμάς θεωρούμε πως το Facebook είναι πλέον ένα απαραίτητο μέσο για το Internet Marketing κάθε επιχείρησης ,αφού μ’ αυτό τον τρόπο δίνει τη δυνατότητα να περάσουμε το μήνυμά μας πολύ εύκολα σε πολύ κόσμο. Κινήσεις σαν κι αυτή όμως μας επαναφέρουν απότομα στην πραγματικότητα και μας κάνουν να συνειδητοποιούμε ότι το Facebook είναι μια κερδοσκοπική επιχείρηση. Η νέα στάση του Facebook, όσον αφορά το organic reach, ωθεί τους διαφημιζόμενους να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε πληρωμένα posts προκειμένου να αυξήσουν αυτό το reach. Ας δούμε λοιπόν πώς διαμορφώνεται το τοπίο του organic reach και γιατί το Facebook προχώρησε σε αυτή την αλλαγή.

social media marketing facebook post reach

Σύμφωνα με το Facebook, οι χρήστες σήμερα δημοσιεύουν περιεχόμενο περισσότερο από ποτέ. Κάτι τέτοιο όμως φορτώνει το newsfeed των χρηστών και μειώνει τη θέση που μπορεί να πάρει ένα post. Για να αντιμετωπίσει λοιπόν αυτό το πρόβλημα, το Facebook έκανε μια αλγοριθμική αλλαγή τον πέρυσι. Αυτή η αλλαγή προσπάθησε να εξαφανίσει τα spammy ή non-engaging posts, ώστε να μην εμφανίζονται στο newsfeed. Είτε σκόπιμα είτε όχι, το Facebook έκανε πλέον το boost των posts και τις διαφημίσεις απαραίτητα, αφού μπορούν να απευθυνθούν σε πολλούς περισσότερους χρήστες.

Διαβάστε ακόμα: Τέλος τα sponsored stories απο το Facebook

Όσο περνάει ο καιρός το Facebook μας γνωστοποιεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τελευταία του αναβάθμιση, έτσι πρόσφατα ξεκαθάρισε (ίσως για να χαϊδέψει τα αυτιά των επενδυτών) το πώς οι νέες αλλαγές θα επηρεάσουν τις σελίδες των επιχειρήσεων ή των brands. Ολόκληρη η αναβάθμιση περιστρέφεται γύρω από τη μείωση της οργανικής αναζήτησης αποτελεσμάτων για τα brands και γύρω από μια αυξανόμενη τάση προς τις πληρωμένες διαφημίσεις. Και εδώ βρίσκεται η ουσία: posts τα οποία δε λαμβάνουν engagement δε θα βρίσκονται στο newsfeed για τους fans της σελίδας. Έτσι, τα posts θα γίνονται πρώτα ορατά στους fans που έχουν αλληλεπιδράσει ξανά με τη σελίδα στο παρελθόν. Οι λεπτομέρειες είναι ακόμη ανακριβείς σχετικά με το πώς ακριβώς ένα ‘like’ θα επηρεάσει την οργανική αναζήτηση.

social media marketing facebook post reach

Το Facebook δήλωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να αυξάνεται ο αριθμός των fans για να αυξηθεί το reach μιας σελίδας ακόμα και σε πληρωμένες διαφημίσεις. Όπως ήδη γνωρίζουμε μία σελίδα με μεγάλο αριθμό fans και engagement υποδεικνύει το λεγόμενο ‘social context’. To ‘social context’ φαίνεται να είναι η αγαπημένη φράση του Facebook, που μέχρι σήμερα όμως δεν έχει ορίσει το τι ακριβώς σημαίνει. Συμπερασματικά, καταλαβαίνουμε ότι τo ‘social context’ μιας fan page μετριέται με το πόσοι χρήστες αλληλεπιδρούν με τη σελίδα και πόσοι άλλοι χρήστες είναι συνδεδεμένοι σε αυτήν.

Διαβάστε ακόμα: 4 συμβουλές για να αυξήσετε το engagement

Η αλήθεια είναι όμως οτι το Facebook δεν προσπαθεί μόνο να βγάλει χρήματα με την πιο πρόσφατη αναβάθμισή του, αλλά και να βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών. Προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των ενημερώσεων, που κάνουν οι επιχειρήσεις, που ακολουθείτε και να επικεντρωθεί περισσότερο στους απλούς χρήστες με τους οποίους είστε συνδεδεμένοι. Στο κάτω κάτω, το Facebook είναι ένα κοινωνικό δίκτυο πρώτα για ανθρώπους και μετά για επιχειρήσεις. Άλλωστε, είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από μας θα προτιμούσαμε να βλέπουμε posts των φίλων μας παρά ενημερώσεις επιχειρήσεων.

Δεν είναι παράλογο ότι το Facebook προσπαθεί να βγάλει κέρδος από τα δεδομένα που συλλέγει για τους χρήστες όλα αυτά τα χρόνια. Παραμένει ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους ασχολούνται με το Internet Marketing και η επιτυχία του οφείλεται στο ότι ήταν ένα σχετικά δωρεάν εργαλείο μέχρι πρόσφατα. Το organic reach προβλέπεται να μειωθεί περισσότερο όσο περνά ο καιρός, συνεπώς πρέπει να το δεχτούμε και να προσαρμόσουμε τις κινήσεις μας αναλόγως.

Αν θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι με όλα όσα αφορούν το internet marketing, γραφτείτε τώρα στο Newsletter της EtherLogic. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να προωθήσετε την εταιρεία σας στο διαδίκτυο, επικοινωνήστε μαζί μας!

 

Γ.Κ. @ EtherLogic

Hashtags: #EtherLogic #facebook #social #media #reach #paid #marketing social media marketing facebook post reach

 

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

EtherLogic P.C. © 2019  - All Rights Reserved

Log in with your credentials

Forgot your details?