Το άρθρο αυτό θα είναι μέρος μιας σειράς άρθρων πάνω στους servers που μπορεί να επιλέξει κανείς ανάλογα με τις ανάγκες του. Σε αυτά θα παρουσιάζονται οι δυνατότητες του κάθε τύπου server (π.χ. Shared Hosting Server), τα μειονεκτήματά τους και σε ποιους χρήστες απευθύνονται. Παρακάτω σας αναφέρουμε τη περίπτωση του Shared Hosting Server που είναι και η πιο απλή και οικονομική περίπτωση.
Έστω έχουμε σκοπό να φτιάξουμε μια ιστοσελίδα ώστε να προβάλλουμε κατάλληλα τη παρουσία μας στο διαδίκτυο. Από τη στιγμή που τελειώσει η υλοποίησή της πρέπει αυτή η ιστοσελίδα να φιλοξενηθεί-τοποθετηθεί σε έναν υπολογιστή ο οποίος με βάση κάποιους κανόνες προβάλλει αυτή την σελίδα στο ίντερνετ. Αυτός ο υπολογιστής, αυτό το μηχάνημα ονομάζεται Server και έχει διάφορα είδη-τύπους. Ο Shared Hosting Server είναι ένας πλασματικός σέρβερ όπου είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου Server. Σα να λέμε ένα μηχάνημα όπου έχει χωριστεί σε κομμάτια και που το ένα από όλα αυτά τα κομμάτια είναι ο δικός σας Shared Hosting Server. Φανταστείτε τον σαν τον υπολογιστή που έχει ο καθένας μας σπίτι (Server) όπου αντί να μπορείτε να ελέγχετε όλο το μηχάνημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα φάκελο. Σε αυτό το φάκελο μπαίνει η ιστοσελίδα σας και το μηχάνημα την προωθεί στο διαδίκτυο.
Διαβάστε ακόμα: Μήπως ήρθε η ώρα να ανανεώσετε το εταιρικό σας website;
Οι Shared Servers παρέχουν ευκολία στους απλούς χρήστες – διαχειριστές του. Συνήθως παρέχουν ένα εύκολο διαχειριστικό (cpanel-plesk) όπου επιτρέπει να διαχειριστούμε το φάκελο που λέγαμε παραπάνω με απλά κλικς. Αυτά τα διαχειριστικά έχουν και έτοιμα προεγκατεστημένα περιβάλλοντα για να τρέξει η ιστοσελίδας μας (π.χ. παρέχει τεχνολογίες sql, php, web builders,analytics) ενώ περιλαμβάνουν και mail servers δηλαδή δυνατότητα να στέλνετε εύκολα emails.
Το προεγκατεστημένο διαχειριστικό και τεχνολογίες μέσα στο Shared Hosting Server ναι μέν παρέχουν ευκολία για ιστοσελίδες που δουλεύουν με βασή τις κοινές τεχνολογίες αλλά αν θέλετε κάτι διαφορετικό όπως άλλου είδους βάσεις δεδομένων (NoSQL) γιατί τις χρειάζεται η web εφαρμογή σας-ιστοσελίδα τότε έχετε πρόβλημα. Και αυτό γιατί συνήθως σε αυτούς τους servers παίρνετε ό,τι σας δίνουν. Δε μπορείτε να το παραμετροποιήσετε εύκολα ή δε σας το επιτρέπουν.
Οι Shared Hosting Servers συνήθως έχουν χαμηλές δυνατότητες σα μηχανήματα. Διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία και αυτά που πρέπει να προσέξετε κυρίως είναι το disk space, το bandwidth. Το disk space είναι ο χώρος που σας δίνουν για να βάλετε το site σας. Σε αυτό υπολογίζετε πόσα mb είναι η σελίδα σας και πόσο χώρο πιάνουν τα emails σας (ναι και τα emails σας αν και πολύ μικρά πιάνουν χώρο).Από εκεί και πέρα κοιτάζετε το bandwidth δηλαδή πόσο traffic σας δίνουν ανά μήνα. Και εξηγώ: έστω η αρχική σελίδα τους site σας είναι 1mb. Όταν ένας επισκέπτης μπαίνει στη σελίδα σας στην ουσία κατεβάζει αυτό το 1mb. Το bandwidth είναι το όριο που σας επιτρέπουν ανά μήνα, και αν το ξεπεράσετε τότε το site σας…δε λειτουργεί. Αν δηλαδή μπαίνουν τη μέρα 100 χρήστες στο site σας και βλέπουν την αρχική σας τότε στο μήνα πάνω υπολογίζετε μόνο για αυτό: 100 χρήστες x 1mb (αρχική σελίδα) x 30 μέρες.
Η απόδοση του Shared Hosting Server σας εξαρτάται από τη χρήση όχι μόνο τη δικιά σας αλλά και όλων των άλλων που βρίσκονται σε αυτό το Server. Να θυμίσουμε ότι εσείς έχετε ένα φάκελο μόνο από αυτό το μηχάνημα. Αντίστοιχα σε αυτό το μηχάνημα μπορεί να είναι άλλοι 10-50 άλλοι με δικούς τους φακέλους και ιστοσελίδες. Κάθε ιστοσελίδα χρησιμοποιεί τα ίδια resources του ίδιου μηχανήματος, οπότε αν κάποια σελίδα άλλου χρήστη ζητά πολλά resources είτε επίτηδες είτε από κακό σχεδιασμό ιστοσελίδας τότε προκαλούν πρόβλημα και σε εσάς. Είναι πιθανό ένα κακό τεχνικά site να ζητήσει πολλά resources από το server, να τον “φρακάρει”-να μην έχει άλλα δώσει και άρα το μηχάνημα αυτό να μπλοκάρει. Φανταστείτε το σα τη γνωστή μπλε οθόνη στα windows. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφού μοιράζεστε το ίδιο μηχάνημα με άλλους (Shared Hosting), να υπάρχει περίπτωση (συχνό φαινόμενο) να πέσει ο server και εσείς να μη φταίτε σε τίποτα. Τώρα εξαρτάται από το Server για το πόσους χρήστες-ιστοσελίδες επιτρέπουν. Υπάρχουν και servers όπου αφήνουν και 1000 σελίδες στο ίδιο μηχάνημα. Ακόμα και εδώ, ό,τι πληρώνεις παίρνεις.
Ένα σύνηθες πρόβλημα στους shared servers είναι τα emails. Υπάρχει περίπτωση ένας άλλος χρήστης στο ίδιο μηχάνημα με εσάς να spammarei (στέλνει μαζικά διαφημιστικά emails χωρίς συγκατάθεση παραλήπτη) emails. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί παραλήπτες αυτών των emails να χαρακτηρίσουν ως spammer τον αποστολέα. Το θέμα είναι ότι σαν αποστολέας φαίνεται όλο το μηχάνημα που ανήκει αυτός ο χρήστης, όχι μόνο αυτός και κατά συνέπεια να “στιγματίζεται” και το δικό σας site…
Ο server και κατ’ επέκταση ο Shared Server σε αυτόν είναι ένα μηχάνημα. Η αξιοπιστία του είναι αντίστοιχη με ένα laptop που αγοράζετε για προσωπική χρήση. Όσο καλύτερα εξαρτήματα έχει τόσο πιο αξιόπιστος είναι. Όσους καλύτερους επεξεργαστές, μνήμη, αν έχει SSD δίσκο κ.τλ. τόσο πιο αξιόλογο μηχάνημα είναι. Κάποια στιγμή ακόμα και στις καλύτερες εταιρείες είναι πιθανό το μηχάνημα να “πέσει”.
Ωστόσο επειδή ακριβώς έχουν πολλούς πελάτες πάνω ειδικά στις καλές εταιρείες το μηχάνημα παρακολουθείται, γίνεται backup και υπάρχει αξιόλογο support.
Διαβάστε ακόμα: Εσείς κάνετε αυτά τα 2 λάθη στην ιστοσελίδα σας;
Οι Shared Servers είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να προστατεύουν τους χρήστες από τον ίδιο τους τον εαυτό. Δε τους επιτρέπουν να διαγράψουν εύκολα αρχεία ή να μπουν στο λογαριασμό-“φάκελο” άλλου χρήστη στον ίδιο server. Μάλιστα πολλοί παρέχουν δυνατότητα backup και restore με απλά κλικς.
Οι εταιρείες θα προστατέψουν τον server από κάπια επίθεση. Ωστόσο μπορεί ένας “hacker” να επιτεθεί σε site άλλου χρήστη (A Denial of Service – DoS) και να πέσει προσωρινά και το δικό σας.
Πρόκειται για την πιο οικονομική λύση, αφού είναι ένα μηχάνημα που μοιράζονται πολλοί. Ανάλογα τον hosting provider που παρέχει το server το κόστος ανέρχεται στα 5-7 ευρώ το μήνα ενώ υπάρχουν και εταιρείες που δίνουν ελεύθερα shared server με τη προϋπόθεση ότι θα παίζουν διαφημίσεις στη σελίδα σας.
Ο Shared Hosting Server απευθύνεται σε νέους στο χώρο με μικρές ιστοσελίδες χωρίς πολλές απαιτήσεις που αναμένουν γύρω στους 100 επισκέπτες τη μέρα. Σίγουρα δεν είναι ιδανικός για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πάνω και ειδικά για αυτούς που δε θέλουν να ρισκάρουν πάνω στα μειονεκτήματα του shared hosting. Σε περίπτωση που έχετε ανάγκη να μεταφέρετε το site σας σε καλύτερο server (migration) μή διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Ελπίζω να μάθατε τα υπέρ και τα κατά ενός Shared Server. Θα ακολουθήσουν άρθρα που θα διεκρινίζουν αντίστοιχα τους Virtual Private Servers (VPS), Dedicated Servers, Cloud Servers, Docker Servers κ.τ.λ. Stay tuned!
Σχετικά με Spyros Mygdanis
Co-founder της EtherLogic και Web-Mobile Developer. Δημιουργεί και επιμελείται το περιεχόμενο του blog της EtherLogic και προγραμματίζει τη δημοσίευση άρθρων για θέματα που αφορούν το Internet Marketing. Στόχος του να κάνει γνωστές τις δυνατότητες της διαδικτυακής διαφήμισης ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους στη δημιουργία και προώθηση της ιστορίας, της ιδέας τους ή της εταιρίας τους online!